Петролът поскъпва във вторник след вчерашния срив на цените. Междувременно котировките на суровината продължават да са под силен натиск поради едновременно увеличаване на предлагането и спадащо глобално търсене.

Според мнението на Бен Лакък от петролния търговец Trafigura пред Bloomberg TV, при световен добив от около 100 милиона барела на ден, една пета от този обем фактически никой не се нуждае. За да се приведе баланс в пазара в да започнем процеса на "унищожаване" на излишното предлагане, цените трябва да паднат до 10 долара за барел, казва експертът.

Цената на майските фючърси за суровия петрол сорт Brent на борсата в ICE Futures Лондон днес сутринта е 23,04 долара за барел, което е с $0,28 (1,23%) по-ниско от нивото при затваряне на предишната сесия. В резултат на търговията в понеделник фючърсите се сринаха с $ 2.17 (8.7%) - до $ 22,76 за барел. Като в даден момент цената на тези контракти падна до $22,02 за барел.

Майските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската търговска борса (NYMEX) в същото врема поскъпват 0.97 долара (5,33%) до $ 21.16 за барел. При приключването на търговия в понеделник цената им се срина с 1,42 долара (6,6%) - до 20,09 долара за барел.

От началото на март цената на двете световни марки суров петрол се понижи с над 50 процента.

Анализаторите на Bank of America влошиха прогнозата за средните цени на петрола за текущата и следващата година. Прогнозата за Brent е намалена до 37 долара за барел през 2020 г. и 45 долара за барел през 2021 година. Цените за WTI, според актуализираната прогноза, ще бъдат съответно 32 и 42 долара за барел.

Влошена е също така прогнозата на инвестиционната банка за глобалното търсене на петрол. Очаква се рекорден спад на потреблението. Експертите прогнозират, че търсенето на петрол ще спадне с 12 милиона барела на ден през второто тримесечие на 2020 г. и със 4,5 милиона барела на ден средно за годината.