Котировките на петрола се понижават в понеделник на фона на продължаващата несигурност в перспективите за търсенето и заради сигнали за увеличено производство в Либия.

Цената на ноемврийските фючърсите за сорта Brent днес сутринта поевтиняват на лондонската борса ICE Futures с 0,28 долара (0,67%), до 41,64 долара за барел. В петък тези контракти загубиха $0,02.

В същото време ноемврийските фючърси за американския WTI спадат на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) с $ 0,32 (0,8%), до $ 39,93 за барел. По време на предишната сесия те поевтиняха с 0,06 долара (0,2%).

Миналата седмица Brent поевтиня с 2,9%, а WTI - с 2,6%.

Потенциалът за поскъпване на петрола през четвъртото тримесечие е ограничен, тъй като темпът на глобално икономическо възстановяване се забавя поради възобновяването на пандемията от COVID-19 и повторното въвеждане на някои карантинни мерки, заяви членът на борда на Vitol Крис Бейк на конференция на Gulf Intelligence в Дубай.

Междувременно Либия почти е утроила добива си на петрол - с 250 хиляди барела на ден - след премахване на блокадата от редица петролни полета, съобщи Bloomberg, позовавайки се на информирани източници. Според тях кораби се събират в местните пристанища, като се зареждат с нефт от складовите помещения, което освобождава резервни резервоари с оглед на по-нататъшния растеж на производството.

"Структурата на петролния пазар в момента показва меча тенденция", казва икономист от Oversea-Chinese Banking Corp. в Сингапур Хауи Лий.

Големите държави обмислят връщане на ограничения за туризма и това е основният катализатор за понижаване на цените на петрола, каза Лий.

Данните на американската компания за услуги в петролния сектор Baker Hughes, публикувани миналия петък, показват увеличение на сондажната активност в САЩ.