Петролът продължава да поскъпва и в понеделник след информацията за рекордно високо изпълнение на споразумението ОПЕК+ за съкращаване на добива.

Стойността на декемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures сутринта се покачва с 16 цента - до $57,91 за барел. При закриването на търговията в петък цената бе нараснала с $0,52 (0,91%) - до $57,75 за барел.

Цената на американския еталон WTI с доставка декември на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време се увеличава с 27 цента - до $52,11 за барел. В петък стойността на ноемврийските контракти нарасна с $0,18 (0,35%) - до $51,47 за барел.

Страните от ОПЕК и производителите извън картела, участващи в споразумението за съкращаване на добива, през септември са изпълнили ангажиментите си с рекордните 120 процента. Това се посочва в прессъобщение след резултатите от мониторинга на министерския комитет по спазване на пакта.

В същото време данни на Baker Hughes показват съкращаване на действащите сондажни съоръжения в САЩ през миналата седмица със 7 - до 736, минимум от юни насам.

Ключов двигател на петролния пазар в момента са продължаващите проговори между страните производители на суровината за бъдещето на споразумението за ограничаване на добива.

Подкрепа за котировките дава и фактът, че производството в САЩ се покачва с не особено високо темпо, което дава възможност цената на американския петрол да се покачи дори към $54 за барел, отбелязват анализатори, цитирани от Bloomberg.