Цените на петрола от еталонните световни марки в сряда отново преминах към понижение. Пазарът се съмнява, че страните участнички в пакта за съкращаване на добива ОПЕК+ ще успеят да се договорят за ново намаляване на производството през следващата година.

Февруарските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта поевтиняват с $1,16 - до $60,92 за барел. По време на търговията вчера тези контракти се покачиха с $0,39 ипри цакирването на сесията цената им бе $62,08 за барел.

Стойността на американския еталон WTI с доставка януари на нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време намалява с $0,88 - до $52,37 за барел. Във вторник неговата цена се покачи с $0,30 - до $53,25 за барел.

Както заяви преди това министърът на енергетиката на Саудитска Арабия Халид ал Фалих, засега е рано да се твърди, че ОПЕК+ ще намали петролния добив. В предишния месец министърът говореше, че ОПЕК+ трябва да разгледа възможността да съкрати производството с 1 млн. барела на денонощие.

Подобни заявления ден пред срещата на картела във Виена създава неопределеност и дестабилизира пазара, отбелязват анализаторите. Те показват обаче и недоволството на Рияд от нежеланието на Русия активно да подкрепи усилията за съкращаване н а добива и балансиране на пазара.

В посока на негативната динамика на петролните цени действат и данните на Американския институт по петрола, според които запасите от суровина в САЩ през миналата седмица са се покачи ли с 5,36 млн. барела. По късно днес ще излязат официалните данни на енергийното министерство за състоянието на запасите и добива в САЩ.