Цените на петрола се покачват в сряда сутринта, след като се понижиха предишния ден поради слаби статистически данни от САЩ, които намалиха оптимизма на инвеститорите по отношение на глобалното търсене на енергия. Търговците очакват публикуването на доклада на Министерството на енергетиката на САЩ за енергийните запаси в страната.

Публикуваните късно вечерта във вторник данни на Американския петролен институт API показаха ръст на петролните запаси в САЩ за трета поредна седмица - с 3,378 млн. барела. През предходните две седмици стоковите петролните резерви на страната се повишиха с повече от 27 милиона барела, достигайки най-високото ниво от юни 2021 година.

Днес, към 9:15 часа българско време, мартенските фючърси за сорта Brent поскъпнаха с $0,27 на лондонската борса ICE Futures, до $86,40 за барел. Във вторник тези контракти поевтиняха с $2,06 (2,3%) до $86,13 за барел.

Цената на мартенските фючърси за американския еталон WTI на Нюйоркската стокова борса NYMEX в същото време спада с $0,02 - до $80,11 за барел. В хода на предишната сесия д WTI поевтиня с $1,49 (1,8%) до $80,13 за барел.

"Цените на петрола се опитват да се коригират, след като се понижиха предишния ден поради слабите данни за бизнес активността в Съединените щати. Но натискът върху пазара остава, апетитът на инвеститорите към риска остава ограничен", каза Йеп Джун Ронг, анализатор в IG Asia Pte в Сингапур. "

Съставният индекс на мениджърите по покупките (PMI) в САЩ, изчислен от S&P Global, се покачи до 46,6 пункта през януари от 45 пункта месец по-рано. Но стойността на индекса под 50 пункта показва намаляване на бизнес активността. PMI в САЩ остава под това ниво в продължение на седем последователни месеца.

Бизнес активността през януари продължава да спада както в индустриалния сектор, така и в сектора на услугите в САЩ, показват предварителните данни на S&P Global.