Цените на петрола от световните марки в понеделник сутринта спадат след намаляване на вероятността от извънредна среща на участниците в пакта за ограничаване на добива ОПЕК+.

Априлските фючърси за сорта Brent днес на лондонската борса ICE Futures са по-евтини с $ 0,09  и се търгуват по $ 54,38 за барел. В хода на петъчната сесия цената на тези контракти спадна с $0,46 долара (0,84%) до $54,47 за барел.

В същото време мартенските фючърси за американския WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) поевтиняват с $0,06 долара, до 50,26 долара за барел. Според резултатите от предишната сесия цената им се понижи с $0,63 (1.24%), до $ 50.32 за барел.

Извънредна среща на министрите на ОПЕК + във връзка със спада на търсенето и цената на суровината, причинени от коронавируса не се очаква през февруари. Специалистите анализират ситуацията и са стигнали до извода, че няма да има предсрочна среща на министрите, тя ще се проведе през март, според графика.

Миналата седмица Техническият комитет на ОПЕК + препоръча на страните, участващи в споразумението, да намалят добива на нефт с още 600 000 барела на ден, за да премахнат негативните ефектите на пазара от вирусната епидемия в Китай .

Министърът на енергетиката на Алжир, президентът на конференцията на ОПЕК Мохамед Аркаб заяви в събота, че картелът може допълнително да намали производството на петрол до края на 2020 г. поради спадащото търсене. Според анализатори от Sanford C. Bernstein & Co., за балансиране на пазара е необходимо допълнително намаление на производството от 500 000 барела на денонощие.

В неделя в Кайро под егидата на ООН започнаха двудневните преговори за уреждане на либийския конфликт. Либийската национална армия, водена от фелдмаршал Халифа Хафтар, започна да блокира съоръженията на петролната индустрия в средата на януари. Това принуди националната петролна корпорация NOC да намали производството на петрол , което дотогава според различни източници беше 1-1,2 милиона барела на ден.