Котировките на петрола отново леко се качват в сряда сутринта след скок от над 2% в предишната сесия. Но страховете на търговците, свързани с новата вълна на COVID-19 в света, което продължава да оказва натиск върху пазара.

Към 9:15 часа българско време октомврийските фючърси за сорта Brent поскъпват на лондонската борса ICE Futures с 0,14 долара, до 70,77 долара за барел. Във вторник цената на Brent скочи с 1,59 долара (2,3%), до 70,63 долара за барел.

Цената на септемврийските фючърси за американския WTI в същото време ​​това при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) се вдигна с 0,08 долара, до 68,37долара за барел. По време на предишната сесия тя се повиши с 1,81 долара (2,7%) до 68,29 долара за барел.

Много държави, включително Китай, въвеждат отново карантинните ограничения и това вече започна да влияе върху търсенето на петрол, отбелязва Bloomberg. Според агенцията поне четири азиатски петролни рафинерии възнамеряват да закупят по-малко суровини от Saudi Aramco през септември, отколкото е посочено в съществуващите договори.

"Повечето азиатски страни засилват темповете на ваксинации и в крайна сметка ще отслабят карантинните мерки", каза Виктор Шум, вицепрезидент на IHS Markit.

Независимо от това, експертът очаква бързият растеж на търсенето на петрол, отбелязан по-рано тази година, да се забави значително до края на 2021 г.

Данните от Американския петролен институт (API), публикувани във вторник, показват намаляване на запасите в САЩ миналата седмица с 816 хиляди барела. Намаляването на стоковите резервите, ако бъде потвърдено от официалния доклад на Министерството на енергетиката в сряда, ще бъде отчетено за трета поредна седмица.

Експертите, интервюирани от S&P Global Platts, очакват средно запасите от петрол в САЩ миналата седмица да са намалели с 600 хиляди барела, на бензин - с 2,4 милиона барела, а на дестилати - с 600 хиляди барела.