Цените на референтните марки суров петрол в четвъртък спадат след стабилен растеж в предходната сесия. Ден преди това на 16 септември, пазарът беше подкрепен от данните за спада на американските петролни резерви.

В четвъртък инвеститорите очакват онлайн среща на Комитета на министрите за наблюдение на споразумението за ограничаване на добива ОПЕК + (JMMC).

Стойността на ноемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта е 41,81 долара за барел, което е с 0,41 долара под цената в края на предишната сесия. В сряда тези контракти поскъпнаха с $1,69 (4,2%).

Цената на октомврийските фючърси за американския еталон WTI при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време падна с 0,45 долара - до 39,71 долара за барел. Вчера тези фючърсите поскъпнаха с 1,88 долара (4,9%).

Търговските запаси от нефт в САЩ миналата седмица са намалели с 4,39 милиона барела - до 496,04 милиона барела, показва седмичният доклад на енергийното министерство на страната.

Запасите от бензин спадат с 381 хиляди барела и възлизат на 231,52 милиона барела, а на дестилати са се увеличили с 3,46 милиона барела до 179,31 милиона барела.

Експертите, интервюирани от Bloomberg, очакваха увеличение на запасите от нефт с 2,07 милиона барела, намаляване на запасите от бензин с 600 хиляди барела и спад на запасите от дестилат с 250 хиляди барела.

Освен това ураганът "Сали" удари брега на щата Алабама в сряда сутринта. От мчера около 27,5% от капацитета за производство на петрол в Мексиканския залив е спрян, според оценки на Американското бюро по безопасност и околна среда, цитирани от MarketWatch.

Междувременно анализаторите очакват, че заседанието на мониторинговия комитет на пакта ОПЕК + в четвъртък няма да доведе до значителни промени, а участниците в срещата ще се съсредоточат върху наблюдението на спазването на сделката за намаляване на петролния добив, пише S&P Global Platts.

Според анализатора на AxiCorp Стивън Инес от срещата не трябва да се очаква "да изведе пазара на петрол от сегашния спад и да изтласка Brent обратно до $45 за барел".