Цените на петрола падат в понеделник сутринта поради опасения от намаляване на глобалното търсене и увеличаване на предлагането в случай на успешни преговори за ядрена сделка с Иран, пише Trading Economics.

Към 9:25 часа българско време октомврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures поевтиняха с $1,13, до $97,01 за барел. В петък цената на тези договори се понижи с 1,45 долара до 98,15 долара за барел.

Септемврийските фючърси за американския еталон WTI към същия момент при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) се търгуват с $0,78 по-малко, до $91,30 за барел. По време на предишната сесия цената им спадна с $2,25 до $92,09 за барел.

Европейският съюз на преговорите за възстановяване на Съвместния всеобхватен план за действие (JCPOA) предложи облекчаване на санкциите, наложени срещу Корпуса на стражите на иранската ислямска революция (IRGC), съобщи Politico. Според изданието това предложение е включено в проектодокумента след 16 месеца преговори. Той изрично предвижда, че "неамерикански граждани", които правят бизнес с иранци, които не са в списъците със санкции на САЩ, няма да бъдат обект на санкции, дори ако техните ирански колеги правят бизнес с тези иранци, структури или лица, срещу които са наложени санкции.

Миналата седмица ОПЕК понижи прогнозата си за растеж на търсенето на петрол през 2022 г. с 0,3 милиона барела на денонощие, до 3,1 милиона барела на ден поради някои регионални промени. Прогнозата за растеж за 2023 г. се поддържа на 2,7 милиона барела на денощие, според месечния доклад на организацията.

През 2022 г. според ОПЕК потреблението на петрол ще бъде 100,03 млн. барела на ден, а не 100,3 млн. барела на ден, както се очакваше досега.

Броят на активните сондажни платформи в САЩ се е увеличил с 3 единици миналата седмица до 601, съобщи компанията за обслужване на петролни полета Baker Hughes.