Цената на петрола активно се понижава в четвъртък сутрин след спад и предния ден, инвеститорите оценяват сигналите за увеличаване на запасите от гориво в САЩ и изявленията на представители на Федералния резерв.

Мартенските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:15 ч. българско време се търгуват по 84,05 долара за барел, което е с 0,92 долара по-малко, отколкото при затварянето на предходната сесия. В сряда цената на тези контракти спадна с $0,94 (1,1%) до $84,98 за барел.

В същото време цената на февруарските фючърси за американския петрол WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) е 78,26 долара за барел, което е с 1,22 долара по-евтино от крайната стойност на предходната сесия. След резултатите на търговията в сряда WTI поевтиня с $0,7 (0,9%) до $79,48 за барел.

Вчера петролът имаше волатилна сесия: по време на борсовата търговия котировките актуализираха върховете си от началото на декември, но след това се преминаха към понижение след изявленията на шефа на Федералната резервна банка на Сейнт Луис Джеймс Балард.

Балард каза в интервю за The Wall Street Journal, че централната банка на САЩ трябва да продължи да повишава основния си лихвен процент, за да облекчи инфлационния натиск, въпреки последните статистически данни, показващи забавяне на икономиката.

"Тези думи засилиха опасенията, че Фед може да повиши лихвените проценти отново с 50 базисни пункта на следващата среща", каза Фил Флин, старши пазарен анализатор в The Price Futures Group.

Освен това данните, публикувани в четвъртък вечерта от Американския петролен институт (API), показват увеличение на петролните запаси в САЩ със 7,6 милиона барела миналата седмица. Седмица по-рано стоковите резерви от суровината бяха нараснали с 14,87 милиона барела.

Официалният доклад на Министерството на енергетиката на САЩ ще бъде публикуван в по-късно в четвъртък, по- късно от обичайното във връзка с честването на Деня на Мартин Лутър Кинг в понеделник.

Анкетирани от WSJ анализатори прогнозират, че петролните резерви са намалели с 1,1 милиона барела през седмицата, приключила на 13 януари. Проучването е проведено преди публикуването на данните от API.