Цените на петрола от еталонните световни марки продължават да растат във вторник след максималния си скок от май насам през предишната сесия заради оптимизма по отношение на новия пакет от фискални стимули в САЩ.

Декемврийските фючърси за сорта Brent днес сутринта (9,15 българско време), на лондонската борса ICE Futures се търгуват на ниво 41,43 долара за барел, което е с 0,14 долара по-високо от цената в края на предходната сесия. В понеделник тези договори поскъпнаха с $2,02 (5.1%), до $41,29 за барел.

Цената на ноемврийските фючърси за суров петрол WTI за ноември при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време е 39,34 долара за барел, като е с 0,12 долара по-висока от нивото при затварянето на предишната сесия. Вчера стойността на тези фючърсите се повиши с 2,17 долара (5,9%) до 39,22 долара за барел.

Председателят на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Нанси Пелоси и министърът на финансите Стивън Мнучин в понеделник проведоха поредния кръг от преговори за нов пакет стимули, но няма сигнали, че страните са близо до споразумение, въпреки призивите на американския президент Доналд Тръмп да се разреши това въпрос.

Междувременно Тръмп беше изписан от военната болница "Уолтър Рийд", където се лекува за COVID-19, и ще продължи да се възстановява от болестта в Белия дом.

"Фактът, че Тръмп беше изписан от болницата, насърчи пазарите, включително петролния. А доларът отслабва, което също подкрепя цените на петрола", каза Уорън Патерсън, който отговаря за стоковата стратегия в ING Bank NV.

"Очаквам пазарът да запази значителна подкрепа тази седмица поради рискове от намалено предлагане на петрол и оптимизъм относно новите стимулиращи мерки в САЩ", цитира Bloomberg думите на Патерсън.

Съобщава се, че норвежката компания Equinorе прекратила операции в полетата Gudrun, Gina Krog, Kvitebjorn и Valemon в Северно море поради стачка на 54 работници. Норвежката асоциация Norwegian Oil & Gas заяви миналата седмица, че действията на синдиката, които не успяха да постигнат споразумение относно заплатите, могат да засегнат шест находища в Северно море, експлоатирани от Equinor. Общото производство от тези полета е 330 хиляди барела петролен еквивалент на ден.