Цените на петрола отново растат поради очакванията за нови санкции срещу Русия във връзка с военната инвазия в Украйна.

Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан каза на 4 април , че САЩ ще обявят нови антируски мерки тази седмица, които могат да засегнат енергийния сектор. Френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Олаф Шолц също призоваха за нови санкции срещу Москва.

САЩ и Великобритания преди това наложиха ограничения за доставките на петрол от Русия и мнозина чакат някои стъпки от Европа, чиято зависимост от Русия в тази област е доста голяма.

"Европа не може да се отърве от руската енергия с едно щракване на пръста, така че страховете на пазара тук са пресилени", каза за Bloomberg Джефри Халей, стоков анализатор в Oanda Asia Pacific Pte.

Днес към 9:15 ч. българско време юнските фючърси на Brent на лондонската борса ICE Futures поскъпнаха с $1,58, до $109,11 за барел. В понеделник цената на тези контаракти се повиши с $3,14 (3%) до $107,53 за барел.

Майските фючърси за WTI в същия момент при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) се тъпргуват с $1,77 повече, до $105,05 за барел. По време на предишната сесия те поскъпнваха с $4,01 (4%) до $103,28 за барел.

Страховете от нови ограничения спрямо Русия компенсират въздействието върху пазара на решението на САЩ и други страни да освободят петрол от стратегическите резерви, което допринесе за по-ниските цени на петрола миналата седмица.

Индикатор за нарастващото търсене на горива в света на фона на отказа на много компании от руски доставки беше рекордното увеличение на цените от саудитската държавна компания Saudi Aramco. Ден преди това тя обяви, че ще вдигне цените на всички марки петрол за купувачи от всички региони през май.