Цените на суровия петрол се повишават в понеделник в очакване на заседанието на Министерския комитета за наблюдение на споразумението ОПЕК + (JMMC) на 19 август.

"Тази седмица срещата на ОПЕК + не се очаква да доведе до големи изненади и съкращаването на производството ще продължи, както е определено през април", коментират анализаторите на OCBC, пише S&P Global Platts.

Октомврийските фючърси за сорта Brent на борсата на ICE Futures в Лондон днес сутринта се търгува по 45,15 долара за барел, което е с 0,35 долара (0,83%) по-високо от цената в края на предишната сесия. В петък стойността на тези контракти се понижи с 0,16 долара (0,4%).

Фючърсите на американския WTI за септември при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към този момент поскъпват с $0,41 (0.98%), до $42,42 за барел. В резултат на предишната сесия стойността на тези сделки се намали с 0,23 долара (0,5%).

Цените на петрола в петък паднаха, но като цяло показаха ръст за седмицата: цената на Brent добави 0,9%, а на WTI - 1,9%. Пазарът бе подкрепен от данни за спада на резервите на нефт в САЩ за трета поредна седмица. В същото време Международната агенция по енергетика (IEA) миналата седмица понижи прогнозата си за търсенето на петрол през 2020-2021.

Междувременно САЩ и Китай отложиха търговските преговори, които бяха насрочени за 15 август, съобщи Bloomberg. Както обаче отбелязва S&P Global Platts, тази новина не се отрази на настроението на търговците, които очакват Китай да продължи да внася големи количества петрол от САЩ в краткосрочен план.

"Увеличението на вноса на петрол в САЩ в Китай е най-очевидното потвърждение на търговска сделка", заяви анализаторът на AxiCorp Стивън Инес.

В същото време броят на действащите петролни инсталации в Съединените щати е спаднал с четири единици миналата седмица до 172, според данните на Baker Hughes,публикувани миналия петък. В момента броят на работещите съоръжения е с 598 единици по-малък от година по-рано.