Цените на петрола в четвъртък сутринта продължават да се понижават на фона на опасенията от глобален икономически спад, засилени след изявления на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл.

Шефът на американската централна банка който говори предния ден в банковия комитет на Сената, каза, че борбата на Фед срещу високата инфлация ще изисква повишаване на лихвите достатъчно високо, за да предизвика рецесия в американската икономика.

"Икономическият спад носи рискове за търсенето на петрол и това трябва да облекчи липсата на предлагане на пазара", каза Уорън Патерсън, анализатор по стоки в ING Groep NV в Сингапур. "Вече виждаме, че прогнозите на експертите за търсенето се понижават", каза експертът, цитиран от Bloomberg.

Цената на августовските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures към 9 часа българско време в четвъртък е $110,46 за барел, което е $1,28 по-малко от тази при затваряне на предишната сесия. В резултат на търговията в сряда тези договори поевтиняха с $2,91 до $111,74 за барел.

В същото време августовските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) се търгуват по 104,73 долара за барел, което е с 1,46 долара по-ниско от крайната цена на предходната сесия. До края на пазара в сряда цената на тези договори намаля с $3,33 до $106,19 за барел.

В момента няма консенсус сред анализаторите относно перспективите за търсене на петрол. По този начин експертите на Goldman Sachs отбелязват, че търсенето все още надвишава предлагането и Фед "не може да отпечатва суровинни стоки". Citi обаче прогнозира спад в търсенето до края на тази и следващата година.

Данните от Американския петролен институт (API), публикувани в сряда, показват увеличение на стоковите запаси от петрол в САЩ за седмицата, приключила на 17 юни, с 5,607 милиона барела.

Официалните данни за състоянието на енергийните резерви ще бъдат публикувани от Министерството на енергетиката на САЩ по-късно в четвъртък. Експерти, анкетирани от S&P Global Insights, прогнозират средно намаление на запасите от петрол миналата седмица с 3,7 милиона барела, увеличение на запасите на бензин с 500 хиляди барела, а на дестилати - с 600 хиляди барела.