Цените на петрола от еталонните световни марки във вторник продължават да се покачват заради очакваното по нататъшно съкращаване на добива от страните членки на ОПЕК.

Майските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта поскъпват с $0,42 - до $66,72 за барел. В хода на търговията в понеделник цената им се покачи с $0,84 (1,28%) и в края на сесията бе $66,58 за барел.

Стойността на американския еталон WTI с доставка април на нюйркската стокова борса (NYMEX) в същото време се повишава с $0,19 - до $56,98 за барел. Вчера тези контракти поскъпнаха с $0,72 (1,28%), до $56,79 за барел.

Както бе съобщено по-рано, Саудитска Арабия планира през април да добива значително по-малко от 10 млн. барела на денонощие, както и през март, когато той бе снижен с 500 хил. барела спрямо февруари.

При това експортът на страната представлява по-малко т 7 млн. барерла на денонощие. Всичко това говори, че властите в Рияд са готови да поддържат цените на петрола, които още се намират под нивото, желано от повечето страни членки на картела.

В същото време производството на суровината във Венецуела продължава да спада, сега и заради проблеми с електроснабдяването, пише Bloomberg.

Днес участниците на пазара очакват данните за състоянието на запасите от петрол в САЩ на Американския институт по петрола (API). По оценка на анализатори през миналата седмица те са нараснали с 2,58 млн. барела.