Петролът продължава да поскъпва във вторник след съществения подем на цената преди това на фона на нарастващото напрежение в Близкия изток.

Стойността на септемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта се покачи с $0,20, до $63,46 за барел. В хода на търговията в понеделник цената на тези контракти се повиши с $0,79 (1,26%), затваряйки сесията на ниво $63,26 за барел.

Американският еталон WTI с доставка септември на нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време поскъпва с 3 цента - до $56,25 за барел. По време на вчерашната сесия цената му се покачи с $0,46 (0,82%), до $56,22 за барел.

Външният министър на Джереми Хънт в понеделник заяви, че Лондон е готов да предприеме твърди ответни действия по отношение на Иран, ако не бъде освободен задържания британски танкер.

В същото врем държавният секретар на САЩ Майк Помпео вчера обяви за въвеждането на санкции по отношение на китайската компания Zhuhai Zhenrong за нарушение на санкционния режим, действащ спрямо иранския експорт на петрол.

Петролният пазар е на ръба, трейдърите внимателно следят за всяко заглавие, отнасящо се до геополитическите конфликти и рискове. Опасността от нарушаване на доставките се увеличават, само съмненията за глобалното търсене на суровината ограничават още по-големия подем на цените отбелязват анализатори, цитирани от Bloomberg.