Цените на петрола от еталонните световни марки в петък се покачва, след като вчера претърпяха най-силния си срив от четири години. Причината бе намеренията на САЩ да въведат нови митнически тарифи върху вноса на китайските стоки в страната.

Септемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта поскъпват с $1,45 (2,4%) - до $61,95 за барел. В хода на търговията четвъртък следобед тяхната цена падна под 60 долара и завърши сесията на ниво $60,5 за барел, рухвайки с $4,55 (6,99%).

Стойността на септемврийските фючърси за американския WTI на нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време се повишава с $1,04 (1,93%) - до $54,99 за барел. Вчера тези контракти поевтиняха с $4,63 (7,9%), до $53,95 за барел.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп в четвъртък обеща да въведе от 1 септември нови мита са внос на китайски стоки в обем на 300 милиарда долара. Това ще засегне нов сегмент на китайския внос в САЩ. Мита в размер на 25% вече действат върху внос на китайски стоки за $250 млрд., напомни той.

В същото врем Тръмп заяви, че "САЩ с нетърпение очакват продължаване на нашия позитивен диалог с Китай по всеобщо търговско споразумение".

Ескалацията на търговската война потвърждава най-лошите опасния на пазара глобалния икономически растеж и свързаното с това за намаляване на търсенето на петрол, отбелязват анализаторите.