Цените на петрола растат в сряда след публикуването на данни от Американския петролен институт (API) за значителен спад в стоковите запаси от суровината. Според API през миналата седмица те са намалели с 4,79 милиона барела - с най-голямо количество от октомври.

Официалният доклад за енергийните запаси в САЩ за изминалата седмица ще бъде публикуван от Министерството на енергетиката по-късно в сряда. Експертите, интервюирани от Bloomberg, прогнозират среден спад на търговските резерви от 3,1 милиона барела.

Февруарските фючърси за суров петрол сорт Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта 9,15 българско време се търгуват по $51,41 за барел, което е с 0,32 долара повече от цената в края на предходната сесия. Във вторник тези договори поскъпнаха с 0,23 долара (0,5%) - до 51,09 долара за барел.

Цената на аналогичните фючърси за американския еталон WTI при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към този момент е 48,41 долара за барел, което е с 0,41 долара по-високо от нивото на предишната търговия. Във вторник тези фючърси поскъпнаха с 0,38 долара (0,8%) - до 48 долара за барел.

Стойността на петрола се е увеличила с близо 6% от началото на декември, поради оптимизма на инвеститорите от появата и навлизането на коронавирусни ваксини. Въвеждането на ваксини обаче ще отнеме известно време, докато честотата на COVID-19 в световен мащаб остава висока, ограничавайки търсенето на петрол.

Междувременно надеждите за големи директни плащания на американските граждани като част от новия пакет от мерки за икономическа подкрепа, приети в САЩ, все още не са оправдани. Лидера на републиканското мнозинство сенаторът Мич Макконъл блокира в Сената гласуването на законопроекта, приет от Камарата на представителите преди ден, предвиждащ увеличение на директните плащания към американците до 2 хил. долара от предварително планираните 600 долара.

"Големите директни плащания към американците могат да съживят търсенето на петрол", каза Боб Ягер, анализатор в Mizuho Securities. "Без допълнителен стимул търсенето ще се забави. Това е, което задържа цените на петрола в момента."