За една година има поскъпване от 27-28% на бензина и дизела - това поскъпване е напълно нормално и ще продължи, защото цените на суровия петрол продължават да растат. Toва заяви Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация в сутрешния блок на БНТ по повод поскъпването на горивата.

Към момента поскъпването на горивата е с около 50 стотинки, такава е международната ситуация, която няма как да не се отрази и на пазара у нас, посочи Бенчев. Единственото, което определя цената на горивата, е свободният пазар. "Държавата няма какво да направи и няма как да въздейства върху цените на горивата, защото акцизите се определят отвън", категоричен бе Светослав Бенчев.

Петролът надхвърли 80 долара за пръв път от 2018-а

Петролът надхвърли 80 долара за пръв път от 2018-а

Търсенето на петрол се увеличава заради високите цени на газа

През 2023 г. може има драстично поскъпване на цените на горивата с около 1.10, 1.20 лв. за всички горива заради Зелената сделка. По този начин всички горива ще се превърнат в луксозна стока и ще се оскъпи всичко, изтъкна Бенчев.

Бенчев не смята и не вярва обаче, че ще се стигне до 3 лева на литър тази година, тъй като няма такъв фактор, който да го наложи. До края на годината може би ще има постъпване с още около 7-8 стотинки, ако цените на суровия петрол поскъпват.

Той не вижда към настоящия момент как цената на суровия петрол може да тръгне надолу. Ако данъците и акцизите не се променят, няма как нещата да тръгнат надолу, посочи Бенчев, като посочи, че в касовите бележки пише колко е ДДС акциза и какво плащане всъщност.

В България, Гърция, Румъния и Франция цените са идентични в последните няколко дни, а пък в различните райони на София и в страната цените на горивата са различни и няма картел на пазара, уточни Бенчев.

Българската петролната и газова асоциация не е против Зелената сделка, но иска плавен преход към нещо приемливо. Най-важната мярка е да не се прилага въглеродната компонента в акцизните и данъчното облагане. Нека повишаване на акциза бъде стъпаловидно и с малки стъпки, настоя Светослав Бенчев.

Без приватизация дори чудо няма да спаси "Булгартрансгаз"

Без приватизация дори чудо няма да спаси "Булгартрансгаз"

С до 60 ст. на литър поскъпват горивата при въвеждане на акцизи на вредните емисии