Цената за барел петрол сорт Brent за доставка през ноември надхвърли 80 долара за първи път от есента на 2018 г. според данните от търговията, съобщават световните информационни агенции.

Към 7:16 часа българско време цената на декемврийските фючърси за суров петрол Brent се увеличи с 0,85%, до 79,36 долара за барел, ноемврийските - с 0,83%, до 80,19 долара за барел, а по-рано по време на търговията днес достигна 80,35 долара. Този показател беше превишен за първи път от 23 октомври 2018 г.

ОПЕК+ одобри увеличение на производството на петрол от май

ОПЕК+ одобри увеличение на производството на петрол от май

Одобрили са промени в производствените нива за май, юни и юли 2021 г.

Ноемврийските фючърси за суров петрол сорт WTI поскъпнаха с 0,85% до 76,09 долара за барел.

Поскъпването на петрола идва на фона на признаци за подобряване на перспективите за световното търсене на суровини, докато предлагането расте с по-бавни темпове. Пазарите също така очакват новата прогноза на ОПЕК, която ще бъде публикувана по-късно днес.

"Търсенето на петрол може да се увеличи с 500 000 барела на ден, тъй като високите цени на газа принуждават потребителите да преминат към други суровини", коментира Вивек Дхар, анализатор на стоки в Commonwealth Bank of Australia, за "Блумбърг".

По мнението на експерта това ще увеличи дефицита на предлагане на пазарите, особено предвид факта, че ОПЕК+ само незначително увеличава производството.

Жаждата за руски петрол на САЩ рекордно висока въпреки твърдата реторика

Жаждата за руски петрол на САЩ рекордно висока въпреки твърдата реторика

САЩ внасят повече петрол от Русия отколкото от Саудитска Арабия