Петролните цени във вторник слабо се понижават след също така слабия им ръст в понеделник. В последните седмици тяхната динамика се определя главно от опасенията за забавяне на глобалния растеж и съответно в търсенето на суровината.

Октомврийските фючърси за сорта Brent днес сутринта се търгуват на лондонската борса по $58,36 за барел, което е с $0,21 под нивото им при закриването на вчерашната сесия. В понеделник тези контракти леко поскъпнаха - с $0,04, до $58,57 за барел.

Септемврийските фючърси за американския еталон WTI на нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време поевтиняват с $0,07 - до $54,86 за барел. В хода на вчерашната търговия те поскъпнаха с $0,43, до $54,93 за барел.

Цените на петрола, които се понижиха с около 15 процента за последния месец и достигнаха седеммесечен минимум миналата седмица, се стабилизират, макар и временно, отбелязват анализатори.

Трейдърите се опитват да се противопоставят на отслабващия ръст на търсенето, очаквайки съкращаване на доставките на световния пазар, в резултат на намаляването на добива от участниците в пакта ОПЕК+. А така също и на съкращаване на производството и експорта на суровината от Иран и Венецуела, отбелязват експерти, цитирани от MarketWatch.

Анкетираните от Bloomberg анализатори смятат, че запасите от петрол в САЩ през миналата седмица са се намалили 2,3 млн. барела. Преди това официалните данни на енергийното министерство неочаквано показаха ръст на запасите от 2,4 млн. барела -първо повишаване от 8 седмици насам.