Цените на петрола умерено спадат в петък сутринта, но завършват седмицата с ръст на фона на оптимизъма относно перспективите за търсенето на енергийни ресурси в света.

Възпиращият фактор за петролния пазар е очакването за забавяне на глобалния икономически растеж заради нагласите за по-бързото затягане на паричната политика от страна на големите централни банки.

Юлските фючърси за петрола сорт Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:10 часа българско време в петък се търгуват по $111.81 за барел, което е $0,23 по-ниско от цената при затваряне на предишната сесия. В четвъртък тези контракти поскъппаха с $2,93 (2,7%) до $112,04 за барел.

Цената на юлските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент е $111,70 за барел. Вчера цената на тези договори се повиши с 2,89 долара (2,7%) до 109,89 долара за барел.

Петролът поскъпна с почти 50% тази година благодарение на възстановяването на търсенето след пандемията, както и намаляването на предлагането на пазара поради руско-украинския конфликт . Съединените щати и Обединеното кралство забраниха вноса на петрол от Русия, докато доставките от Русия за Азия се увеличиха. Според източници на Bloomberg китайските власти водят преговори с Руската федерация относно закупуването на петрол за техните стратегически резерви.

Очаква се търсенето на петрол да се възстанови в Китай, тъй като властите в Шанхай вдигнаха някои ограничения, сързани с Covid-19 и дадоха на жителите свободата да излизат да пазаруват за хранителни стоки за първи път от близо два месеца.

Сега пазарът се фокусира върху базовите фактори за търсенето и предлагането, отбелязва Джоу Ми, анализатор от Chaos Research Institute в Шанхай.