Цените на петрола растат в сряда сутринта след спад ден по-рано, търговците очакват следващата среща на участниците в споразумението за ограничаване на добива ОПЕК +.

Към 9:20 часа българско време октомврийските фючърси за сорта Brent поскъпнаха на лондонската борса ICE Futures с 0,46 долара , до 72,09 долара за барел. Във вторник Brent поевтиня с 0,6 долара (0,83%) - до 71,63 долара за барел.

В същото време цената на октомврийските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) се вдигат с 0,48 долара, до 68,98 долара за барел. По време на вчерашната сесия тези контракти поевтиняха с 0,71 долара (1%) - до 68,50 долара за барел.

В края на юли министрите от пакта ОПЕК + решиха да повишат производството от август с 400 хил. барела на месец, но в същото време провеждат месечни консултации за оценка на пазара и възможността за увеличение. Решението за увеличаване на добива може да бъде преразгледано още днес на 1 септември, заяви в неделя министърът на петрола на Кувейт Мохамад Абдулатиф ал-Фарес.

Днес привечер ще се проведе заседание на мониторинговия комитет на ОПЕК +, последвано от министерска среща на страните, участващи в споразумението.

Търговците очакват и седмичния доклад от Министерството на енергетиката на САЩ за търговските запаси на страната от нефт, бензин и дестилати.

Анализаторите, анкетирани от S&P Global Platts, прогнозират средно докладът да отчете намаление на запасите от петрол с 4,4 милиона барела.

Данните от Американския петролен институт (API), публикувани по-рано, показват, че петролните запаси на страната през седмицата, приключила на 27 август, са намалели с 4 милиона барела. API получава информация от оператори на рафинерии, резервоари за съхранение и тръбопроводи на доброволни начала.