Републиканските губернатори в почти половината от щатите на САЩ обявиха плановете си да спрат федералните обезщетения за безработица, които заради тях работниците не желаят да се върнат на работа, предаде Zero Hedge.

В момента безработните получават компенсация от по 300 долара седмично в допълнение към останалите обезщетения, които им се полагат. Затова мнозина започнаха да получават общо повече пари като безработни, отколкото като работещи.

В резултат на това Монтана и Южна Каролина вече спряха плащанията, а по-рано тази седмица Индиана, Оклахома и Тексас се присъединиха към още 19 щата, в които планират тази мярка. Те са: Алабама, Аляска, Аризона, Арканзас, Джорджия, Айдахо, Индиана, Айова, Ню Хемпшир, Мисисипи, Мисури, Монтана, Северна Дакота, Охайо, Оклахома, Южна Каролина, Южна Дакота, Тенеси, Тексас, Юта , Западна Вирджиния и Уайоминг.

Губернаторите имат идеи да прекратят и други федерални програми, които подриват възстановяването на пазара на труда. Освен въпросните 300 долара седмично, освободените в хода на пандемията започнаха да получават и други компенсации.

Лошата новина за стопанството е, че обезщетенията за безработица могат да се окажата заменени от обезщетения за заетост, тъй като в някои щати губернаторите оповестиха планове за "стипендии" за хора, задържали се на работа над осем седмици. Идеята в Ню Хемпшир например ще включва допълнително еднократно заплащане на подобни служители от между 500 и 1000 долара.

"Както отбелязахме по-рано днес, въпреки мрачното отражение върху заплатите, новите първоначалните искания за безработица са напът да достигнат нивата преди пандемията", отбелязват от Zero Hedge. "444 хил. американци са подали заявления за обезщетения през миналата седмица, въпреки 8,1 милиона свободни работни места."