През зимата в Швейцария е възможно да има недостиг на електроенергия. В тази връзка властите на страната подготвят специално уведомление до населението и 30 хил. компании в страната, за евентуална необходимост от намаляване на потреблението на електроенергия поради възможни прекъсвания на електроснабдяването през зимата, пише изданието NZZ am Sonntag.

Правителството на Швейцария се опасява, че при "излизане от строя" на някоя от големите електроцентрали, страната ще изпита недостиг на електроенергия за две денонощия. Ситуацията се усложнява и от факта, че Швейцария не е свързана с европейския електроенергиен пазар, т.е. не може за разчита на внос при необходимост. 

Швейцария задължава компаниите да декларират рисковете от бизнеса им върху климата

Тази малка и богата държава задължава корпорациите да се съобразяват с климатичните промени

Корпорациите са длъжни да се съобразят

Според текста на уведомлението, подготвяно от правителството, при необходимост първо населението ще се наложи да намали потреблението си на електричество. Битовите потребители ще трябва да бъдат готови за възможна забрана за ползване за определено време на басейни, ескалатори и климатици, пише изданието TOP Online.

Промишлените предприятия ще бъдат помолени да ограничат потреблението си на електроенергия в краен случай.

По различни оценки, ако Швейцария наистина "се сблъска" с недостиг на електроенергия, загубите може да стигнат до 4 млрд. швейцарски франка за денонощие.