Докато Volkswagen и много други германски автомобилостроители очакват решението на президента Доналд Тръмп дали да наложи митата за превозни средства, внесени в САЩ, или не, излязоха новите данни за търговията на германските автомобили, а те едва ли ще облекчат напрежението.

Страната на малкките Mercedes-Benz, BMW и Porsche миналата година генерира излишък от 22 милиарда евро (25 милиарда долара) в търговията на автомобили със САЩ, според данни на Федералната статистическа служба. Това е приблизително в съответствие с предишните две години, но спад от отчетените 27 милиарда евро за 2015 г, информира Bloomberg.

Автомобилите остават най-важният продукт за износ на най-голямата икономика в Европа, а САЩ са най-големият пазар, който е внесъл германски автомобили на стойност 27,2 милиарда евро и части през 2018 г. За сравнение, Германия е внесла автомобили за само 5,2 милиарда евро от САЩ.

Ако Тръмп вземе решение да въвведе постоянни мита от 25%, износът на немски автомобили за САЩ може да намалее с почти 50% в дългосрочен план, според проучване на базирания в Мюнхен институт за икономически изследвания Ifo. Такива мита биха намалили износа на автомобили от Германия с 7,7% на стойност 18,4 млрд. евро, казва директорът на Ifo Габриел Фелбермайер.

Канцлерът Ангела Меркел направи страстна защита на автомобилната индустрия на страната през уикенда, наричайки определението на администрацията на Тръмп, че европейските автомобили са заплаха за сигурността на САЩ "шок". Европейският съюз обеща бързо даотвърне на удара, ако Америка изпълни заканата си и е готов да наложи мита за общо 20 милиарда евро за американски стоки.