Затварянето на барове и ресторанти, като мярка за ограничаване на разпространението на коронавируса, намали глобалните продажби на вино. Приходите на винопроизводителите в Европа могат да бъдат намалени наполовина, съобщи в четвъртък Международната организация за лозарство и вино.

Въпреки, че продажбите на вино вероятно ще нараснат отново, след като мерките бъдат разхлабени, кризата може да доведе до необратими промени в сектора, пише Reuters.

Европейските производители, по-специално във Франция, Италия и Испания, призоваха за спешна помощ. "Спирането на този важен канал за дистрибуция в Европа може да доведе до намаление с 35% в обема и намаление с почти 50% на продажбите", каза генералният директор на организацията Пау Рока, без да уточни времевата рамка на прогнозите.

Рока каза, че дистрибуцията се е преместила към търговци на дребно и онлайн покупки, но се очаква общото потребление да спадне, заедно с цените, удряйки оборота на винопроизводителите.

Свиването в сектора е сравнимо с това, наблюдавано в края на Втората световна война, добави той. Средиземноморските страни биха били най-засегнати, тъй като разчитат на барове, ресторанти, а туризмът ще остане ограничен, дори след премахването на мерките за блокиране.

"В този момент всички са съгласни, че блокирането влияе неприятно и вероятно ефектът ще е необратим, освен ако не бъдат представени публични ресурси", заяви Рока, чиято организация обединява правителсмилиардатвата на 47 страни винопроизводители.

Френският министър на земеделието заяви, че френските винопроизводители са "задушени" и призова за повече помощ от ЕС. "Докато определени държави започват да отварят отново своите пристанища, като например Китай, в близко бъдеще сценарият не оставя много място за оптимизъм", каза той.

Двата най-големи пазара в света, Европа и САЩ, биха могли да намалят вноса си, каза той. "Търговските потоци може да се възстановят с икономиката, но могат да настъпят някои постоянни промени."

Международната търговия с вино - се оценява на 38,1 милиарда евро през 2019 г., нов рекорд, според организацията, като Франция е начело с изнесените 9,8 милиарда евро.

От ЕС се прогнозира, че консумацията на вино в 27-те страни на блока ще спадне с 8% през сезона 2019/20 в сравнение със средната стойност за последните пет години.