За малко повече от десетилетие се очаква се Китай да надмине САЩ и да стане най-голямата икономика в света, въпреки ескалиращото напрежение с Вашингтон, прогнозира правителствен мозъчен тръст, базиран в Пекин.

Прогнозата, направена от изследователи от Development Research Centre отразява основните предположения в Пекин за успеха на новата стратегия за развитие на китайското правителство да се фокусира повече върху вътрешния си пазар, като се има предвид усилването икономическо, технологично и геополитическо съперничество със САЩ. Докладът също така подчертава предположението, че икономическият възход на страната е неудържим, пише South China Morning Post.

Китайският президент Си Дзинпин заяви, че Китай трябва да "ускори" новата стратегия за "двойна циркулация", която въведе през май, като се има предвид, че външната среда е нестабилна и враждебна.

Според групата изследователи споровете между Китай и САЩ ще се засилят допълнително през следващите пет години.

"Не може да се изключи, че САЩ ще използват всички възможни методи за ограничаване на развитието на Китай, включително налагане на финансови санкции на китайски компании, принуда на други страни да наложат технологично ембарго на Китай, както и да изключват Китай от платежната система на щатски долари", се казва в доклада.

В него се посочва обаче, че дори тези фактори не могат да спрат икономическия подем на Китай. Делът на страната в глобалната икономика ще нарасне до 18,1% през 2025 г. от 16,2% през 2019 г., докато делът на САЩ ще спадне до 21,9% от 24,1% през същия период, прогнозират анализаторите.

HSBC: Икономиката на Китай може да нарасне с 5,4% през третото  и с 6,2% през четвъртото тримесечие

HSBC: Икономиката на Китай може да нарасне с 5,4% през третото и с 6,2% през четвъртото тримесечие

Бизнес активността в страната през август се подобрява по-силно от очакваното

Миналия месец професорът Джъстин Лин Ифу в Пекинския университет и бивш главен икономист на Световната банка, прогнозира, че Китай ще надмине САЩ като най-голямата икономика в света до 2030 г.

Съществуват и опасения, че това може никога да не се случи

Съществува обаче и теория, че Китай може никога да не надмине САЩ като икономика номер 1, поради застаряването на населението на бившия. Учен от Университета в Уисконсин-Медисън, твърди, че от демографска гледна точка Китай няма да може да надмине САЩ в обозримо бъдеще.

Консултантска компания Capital Economics публикува доклад през януари тази година, в който се казва, че въздействието на деглобализацията ще подкопае икономическите предимства на Китай през следващите години. "Широко разпространеното предположение, че Китай ще изпревари САЩ като най-голямата икономика в света, вероятно ще се окаже погрешно", заяви компанията.

Резките и много на брой промени по света от януари насам - от пандемията на коронавируса до засилването на конфликтите между САЩ и Китай - замъгляват все повече картината как ще се развива глобалната икономика.

Тайните на китайското икономическо чудо

Тайните на китайското икономическо чудо

От Дън Сяопин до Си Дзинпин: Модернизация на страната по собствен модел

Според Development Research Centre докато средният годишен темп на растеж на БВП на Китай се очаква да се забави до 5 - 5,5% през следващите пет години, от 6,1% през 2019 г., БВП на глава от населението на Китай би могъл се повиши до 14 000 щатски долара до 2024 г., извеждайки страната от "капана на средните доходи" в категорията "високи доходи". В резултат на това размерът на китайската икономика ще надмине този на Европейския съюз през 2027 г. и ще надмине и този на САЩ през 2032 г., прогнозират анализаторите.

Един от правителствените икономисти Чен Чаншенг смята, че глобалният икономически пейзаж ще претърпи дълбока промяна през следващите години, тъй като държавите и мултинационалните компании все повече увеличават факторът "сигурност" в дизайна на своите вериги за доставки, като глобалната икономика се разделя на три големи блока, съсредоточени в Северна Америка, Европа и Китай.

Важни фактори, които ще подтикнат бъдещия растеж на Китай, са "цифровата икономика" на страната и нейният сектор на услуги, като се очаква и двата да продължат да се разрастват през следващите години, се казва още в доклада.

Делът на индустриалния сектор в БВП на Китай може да спадне от 39% през 2019 г до 35% през 2025 г., докато делът на сектора на услугите се очаква да нарасне от 53,9% през 2019 г. до 60% през 2025 г.

Друга прогноза гласи, че средната класа на Китай ще продължи да се разраства бързо, увеличавайки потреблението. Китай има около 400 милиона граждани от средната класа през 2018 г., според стандартите на Световната банка. Те вероятно ще нараснат до 560 милиона души до 2025 г., се казва в доклада.

В изследването се отбелязва също, че амбицията на Китай да създаде масивен вътрешен пазар ще бъде ограничена от голямата и нарастваща разлика в разпределението на богатството на страната. Това, както и фактът за бързо застаряващото население на страната ще бъде голямо предизвикателство за Китай през следващите пет години - всеки пети китайски гражданин ще бъде на възраст над 60 години до 2025 г., докато населението в трудова възраст на страната се очаква да намалее с 20 милиона през този период.

"В резултат спестяванията ще паднат и разходите за труд ще се увеличат с нарастваща тежест по отношение на пенсиите, здравеопазването и други нужди от социално подпомагане", пишат авторите на изследването.

САЩ могат да останат "приклещени" от рецесията с години

Най-голямата икономика може да остане "приклещена" от рецесията с години

За това предупреждават експерти