САЩ остават в изправени пред дълбок спад и пред сериозен риск от това рецесията да се влоши, и тази ситуация да се задържи поне още една година. За това предупреждава икономист в интервю за CNN Business.

Около половината от членовете на Националната асоциация на бизнес икономистите в страната очакват брутният вътрешен продукт (БВП) на САЩ да не успее да се върне на предкризисните нива преди 2022 година. По-голямата част от тях посочват, че пазарът на труда ще успее да се възстанови от кризата в началото на същата година.

Близо 80% от тях очакват, че рецесията в най-голямата икономика може да има двойно дъно. Иначе казано след като нещата започнат да се подобряват да последва още един силен спад преди окончателното възстановяване.

Що се отнася до това, че кризата дойде в година, в която предстоят президентските избори в Щатите, 62% от общо 235 икономисти смятат, че кандидатът на демократите и бивш вицепрезидент Джо Байдън е по-добрият избор в подкрепа на икономиката.

По отношение на бюджетният дефицит, който достигна рекордни нива, експертите смятат, че към момента той не е повод за притеснение, а стимулите, осигурени от държавата, са необходими за излизане от рецесията.