До края на това десетилетие световните пазари и производители ще се сблъскат с недостиг на един от най-употребявани в света метали - медта. Това прогнозира ръководителят на най-голямата в света рудодобивна компания BHP Group Майк Хенри, по време на браншова конференция в Лондон, пише Bloomberg.

Една от основните причини за недостига на мед към края на 2020-те години, смята Хенри, ще е дисбалансът в търсенето и предлагането, който ще възникне поради ускорения преход към възобновяеми енергийни източници, а и заради сложността на добива на метални руди.

За компаниите става все по-трудно да намират по-лесно достъпни и богати находища на медни руди, посочва шефът на BHP Group.

На този фон следва да се очаква и покачване на цените на медта, коментира от своя страна към края на октомври и Коста Бинтас, съръководител на отдела за търговията с метали и полезни изкопаеми в Trafigura Group.

Междувременно цените на медта през втората половина на октомври са паднали с една трета спрямо март. Това доведе до факта, че използването на някои (големи) новооткрити находища стана нерентабилно. Например, рудодобивният гигант Newmont наскоро се отказа от плановете си да инвестира 2 милиарда долара в добив на злато и мед в Перу.

И тъй като за разработване на нов рудник и започване на добив от него са необходими поне 10 години, настоящите решения на големите рудодобивни компании ще се отразят на международните пазари към началото на 2030-те години.

Котировките на медта са индикатор на състоянието на световната икономика - какво показва той

Котировките на медта са индикатор на състоянието на световната икономика - какво показва той

Връзката между цените на медта и политиката на централните банки

Медта е основен метал за развитието на "зелена" енергетика. От него се правят не само части за електрически превозни средства, металът е необходим и за изграждането на електрически мрежи, както и на вятърни и слънчеви електроцентрали. Според проучване на S&P Global, стремежът изхвърляните вредни емисии в атмосферата да се доведе до "чиста нула", ще удвои търсенето на метала до 50 милиона тона годишно до 2035 година.

Междувременно растежът на добива ще достигне своя връх около 2024 г., поради липсата на нови проекти в процес на разработка и изчерпването на съществуващите източници.

Според изследване на S&P Global, това създава сценарий, при който светът може да се изправи пред исторически дефицит от до 10 милиона тона през 2035 г. През следващото десетилетие рудодобивните компании ще трябва да похарчат около 150 милиарда долара, за да покрият този дефицит.

Недостигът естествено води и до по-високи цени. Всички тези прогнози за търсенето на медта се базират на идеята, че правителствата ще продължат да се стремят към нулеви емисии, което е от решаващо значение за борбата с изменението на климата, допълва Bloomberg.

Готов ли е паладият да се "върне в играта"?

Готов ли е паладият да се "върне в играта"?

Цената на този твърде важен метал за производството на автомобили напоследък се срина - какво следва