Производството на Великобритания е заключено - поръчките и инвестициите към Острова пресъхват с голям темп поради глобалното забавяне и кризата, пред която страната е изправена покрай излизането си от Европейския съюз. Това показва проучване на търговския орган Make UK и BDO, пише Reuters.

Според анализа всички признаци на страната сочат за влошаването на икономическите перспективи.

Освен външните поръчки, през третото тримесечие на годината за първи път от три години насам новите вътрешни такива също спаднаха. Растежът на експортните заявки също отслабна, въпреки недалечния спад на валутния курс. Петата по големина икономика в света е пред рецесия, защото неблагоприятните процеси около Brexit се засилват.

"Съвременните тенденции в икономиката и в частност производствения сектор изглеждат насочени към много предизвикателна зима", обясни в изявление главният икономист на Make UK Сиймъс Невин.

Паундът отново тръгна надолу

Паундът отново тръгна надолу

Инвеститорите са притеснени от новия премиер

Проучване на IHS Markit/CIPS, публикувано в понеделник, показва още, че британската промишлена активност - която представлява около 10% от общата икономика на страната - през последния месец се е свила с най-бързи темпове за последните седем години.

Докладът на Make UK пък алармира, че инвестиционните намерения за първи път от три години насам са преминали от отрицателната страна.

"Зловещо - компаниите намаляват инвестициите в транспортно оборудване, фабрична техника и информационните технологии - точно в момент на икономически цикъл, когато разходите обикновено се увеличават", пише в доклада.

Силният в производството регион Източен Мидландс в Англия претърпя най-големия спад в производството и поръчките през третото тримесечие. Същото посочи миналата седмица и проучване на Lloyds Bank.

В анализа на Make UK и BDO са анкетирани 292 компании в периода от 31 юли до 21 август.

Великобритания засилва подготовката на фирми за търговия с ЕС след Brexit

Великобритания засилва подготовката на фирми за търговия с ЕС след Brexit

Всяка регистрирана по ДДС фирма на Острова получава автоматично регистрационен код