Промишленото производство в Германия отчете неочакван спад за втори месец поред през декември. Намалението дойде като знак, че забавянето на износа за основните пазари подтиска производствената активност за разлика от засиленото вътрешно търсене, пише Bloomberg.

Показателят се е свил с 1,2% спрямо ноември, когато изгуби 0,1%, показват данните на германското икономическо министерство. Този резултат е далеч под прогнозите за ръст от 0,5 на сто в края на 2015 г.

Той се появи на фона на рекордно ниска безработица и евтино гориво за производителите, които стимулираха потребителските разходи в най-голямата европейска икономика. Забавянето на растежа на Китай и на останалите развиващи се пазари обаче неутрализираха тези положителни тенденции.

“Това е голяма изненада и е разочароващо, че производството се е влошило в края на годината”, коментира икономистът в DZ Bank Кристоф Свонке.

“Погледнато от оптимистичната страна обаче еврозоната продължава да се възстановява и търсенето от страна на останалите европейски държави продължава да е значително”, казва още той.