Най-вероятно автоматизацията ще премахне нуждата от някои работни места през следващите години. Междувременно компаниите въвеждат роботи в производствените цехове, в ресторантите и дори в доставките. Това обаче не означава, че служителите остават без работа - напротив - те се включват в процеса на изграждането и прилагането на технологията.

Според доклада за бъдещето на работните места на Световния икономически форум за прогнозата за 2023 г. секторите, които най-вероятно ще приемат роботиката, са електрониката, енергийните технологии и комуналните услуги и секторът на потребителските стоки.

Проучването установява още, че 60% от компаниите, работещи в производството на потребителски стоки и проектите в петролната и газовата промишленост, ще бъдат загубени поради автоматизация. За сметка на това 60% от компаниите в сферата на информационни и технологични услуги, очакват много работни места да бъдат създадени, благодарение на роботите през следващите пет години, пише cnbc.

Така смята например компанията за роботика Zipline, която проектира, изгражда и управлява автономни дронове за доставка, като работи с клиенти, които варират от повече от 4000 болници до правителството на Руанда и големи марки като Walmart, GNC, Toyota и Sweetgreen. Тя търси нови 100 служители, на позиции като електротехници, инженери и програмисти.

"Технологиите понякога променят естеството на работните места, но обикновено те драстично увеличават производителността на даден човек", смята изпълнителният директор на Zipline Келър Ринаудо Клифтън.

"Преди използвахме служител, за да извършва доставките, а сега обучаваме този човек да поддържа и управлява флот от роботи. Сега той може да направи 50 доставки за час, вместо пет, и това ни позволява да плащаме на този човек много повече. Това са работни места, които хората искат", смята Клифтън.

Експерти казва, че използването на автоматизация в големи и малки компании има две предимства - намалява предизвикателствата за работниците, които трябва да изпълняват монотонни или опасни задачи в ежедневните си задължения и поддържа компаниите конкурентоспособни в производствения процес. Също така може да помогне за решаване на продължаващ недостиг на работна ръка.

Компаниите обаче трябва да намерят деликатен баланс между използването на автоматизация, за да улесни живота на служителите, без да ги замества изцяло. Синдикатите и защитниците на трудовите права попринцип са срещу приемането на роботиката, защото процесът може да направи някои някои човешки функции безполезни.

Как повече роботи в заводите могат да създадат повече работни места?

Как повече роботи в заводите могат да създадат повече работни места?

Гости на Money.bg са Йонко Чуклев и Кристиян Михайлов от "Професионална асоциация по роботика и автоматизация" PARA

Но голямото приемане на роботиката се случва и на места с много работна ръка, като Китай например. Страната е доказателство, че автоматизацията е станала по-важна за компаниите, за да поддържат предимство в бизнеса.

Китай е най-големият потребител на роботи в света, въпреки, че има изобилие от работна ръка и евтина работна ръка.

Автоматизация започна да се налага в хранителните услуги, докато компаниите се опитват да направят ресторантите по-продуктивни.

Ресторантът Vebu Labs в Калифорния работи с робот, който помага при приготвянето на авокадо за гуакамолето, наречено Autocado. Но това не означава, че ще уволни служителите си. Vebu иска да наеме още над 40 служители в САЩ на позиции като инженери, счетоводители и за производство.