Ако има възможност да помогне на Великобритания срещу енергийната криза, в която се намира, то тогава "Русия ще направи всичко възможно, за да облекчи трудностите, пред които е изправена страната". Това заяви посланикът на Руската федерация в Обединеното кралство Андрей Келин, цитиран от британските медии.

Коментарите на представителя на Москва в Лондон идват на фона на фалитите на още три британски енергийни фирми, които прекратиха търговията с газ през последната седмица. Това са Pure Planet, Colorado Energy и Daligas. Заедно те представляваха общо 260 000 клиенти. Компаниите се бореха с резките скокове на цените за разходите на едро от доставчиците на газ след глобалния недостиг на енергия.

Енергийните сметки във Великобритания могат да скочат с 30%

Енергийните сметки във Великобритания могат да скочат с 30%

Според анализатори това е много възможен сценарий догодина

Русия осигурява приблизително 5% от потреблението на газ във Великобритания, но почти половината от вноса на природен газ в ЕС. Посланикът на Русия повтори изявленията на Путин от миналата седмица, че "страната не спира доставките на газ за Европа по политически причини", като например за ускоряване на одобрението на новоизградения газопровод "Северен поток 2", който тече директно от Русия до Германия, каквито са обвиненията на западните страни.

"Разбира се, тук няма място за политически причини", коментира и посланикът. Вместо това той посочи "проблеми с газа в помпените станции". А относно твърденията, че Русия има огромна власт над Европа само чрез "използване на едно кранче", той се пошегува, че "кранът всъщност е в мазето на посолството".

Путин е наредил да се взриви пазарът на газ в Европа?

Путин е наредил да се взриви пазарът на газ в Европа?

Каква е стратегическата цел на Кремъл?

Руският президент Владимир Путин от своя страна определя твърденията, че си играе с Европа и че е доволна от енергийната криза на Стария континент като политическо мотивирано "бръщолевене". Така или иначе, Русия е категорична, че одобряването на спорния газопровод "Северен поток 2" е единственият вариант да се успокои сегашната ситуация.