Министерството на икономическото развитие на Русия публикува прогноза за 2023-2026 г. за водещите региони по отношение на средногодишния темп на растеж на номиналните заплати (без инфлацията), съобщи "Комсомолска правда".

Увеличението на средните заплати ще се усети най-силно в 15 региона на страната, като в 8 от тях ще бъде над 10%: Кемеровска област (+11,1%), Челябинска област (+ 10,8% ), Дагестан (+10,6%), Забайкалска територия (+10,2%), Мордовия (+10,1%), Воронежска област (+10,1%), Ярославъл (+10%) и Владимирска област (+10%) . В същото време средната инфлация за периода между 2023-2026 г. се очаква да бъде 5.3%.

Защо заплатите се вдигат, именно в тези региони?

"Забележително е, че най-големите увеличения са предвидени за региони с относително ниски средни заплати", коментира пред Александър Сафонов, професор във Финансовия университет към правителството на Руската федерация. 

Например Дагестан е предимно селскостопански регион, със слабо развита икономика и високо ниво на сива икономика. Тъй като през 2024 г. се очаква минималната работна заплата да нарасне над нивото на инфлацията, това пряко ще се отрази върху растежа на средната номинална работна заплата, това се отнася и за обществения сектор и малките предприятия. Средно в малките предприятия в Дагестан заплатата е около 19 хиляди рубли (363.36 лева), средната в региона е около 33 хиляди рубли (631 лева) и е ясно, че въздействието от увеличаването на минималната заплата тук ще бъде много сериозно.  

Един от най-големите заводи за ядрено гориво в Русия "налива" милиони в производството на литий

Един от най-големите заводи за ядрено гориво в Русия "налива" милиони в производството на литий

Това е единственият производител на чисти литиеви продукти в Русия

Поради тази причина Москва и Санкт Петербург са включени в прогнозата: пазарът на труда в тези мегаполиси е много свободен, доходите в тях са доста по-големи, така че влиянието на минималната заплата върху средната заплата не е толкова голямо.

Друга съществена причина за увеличението на средните заплати в някои региони е работата на военно-промишлените предприятия, където те активно привличат квалифицирани специалисти, като същевременно увеличават заплатите си.

В Кемеровска област, в която се очаква най-голямо увеличение на заплатите се намират заводите - Западносибирски металургичен комбинат и Новокузнецки металургичен комбинат. В Челябинск пък се намира един от най-големите производители на метал в Русия -  Челябинският металургичен завод е най-голямото руско предприятие с пълен металургичен цикъл, което произвежда висококачествена стомана. 

Търговия с оръжие и военно сътрудничество: Ким Чен Ун посети завод за изтребители в Русия, а Путин ще гостува на Северна Корея

Търговия с оръжие и военно сътрудничество: Ким Чен Ун посети завод за изтребители в Русия, а Путин ще гостува на Северна Корея

Светът се притеснява от дискусиите между двамата лидери

Друг регион, в който се очаква увеличение на възнагражденията е крупния промишлен център Ярославъл: в него е първият в света завод за синтетичен каучук, има нефтопреработващ завод, заводи за автомобилни гуми, за двигатели, за ремонт на електровози, електромашиностроителен и корабостроителен завод и много други.