Плановете за разширяване на производството на литий в ПАО "Новосибирски завод за химически концентрати" (НКХК, част от "Росатом") остават актуални, въпреки промените в пазарните условия, каза пред "Интерфакс" Михаил Метелкин, директор на бизнес направление "Специална химия" на АД "ТВЕЛ".

"Плановете, които имахме, се запазват. Сега продължаваме да работим, за да създадем ново модерно производство на метален литий и литиеви соли на базата на компетенциите, които има НКХК. Обемите, които бяха декларирани, са запазени", той каза.

Държавната корпорация "Росатом" получи инвестиционно решение за проекта и започна научноизследователска и развойна работа по подготовката на такова производство.

Метелкин не назова точната сума, но отбеляза, че инвестициите в научноизследователска и развойна дейност се оценяват на стотици милиони рубли.

Най-голямото находище на литий в света може би е открито във вулкан в САЩ

Най-голямото находище на литий в света може би е открито във вулкан в САЩ

Според проучването може да има 20 - 40 милиона метрични тона литий в пласт от глина

"Ние сме изправени пред промяна в структурата на търсенето на нашите продукти, разбира се, тези доставки се промениха, но от друга страна, имаме нови пазари. Обемите на предлагане се промениха донякъде, но се надявам, че ще компенсираме всичко това за кратко време", каза той.

По-рано президентът на ТВЕЛ АД Наталия Никипелова съобщи, че през следващите години се планира да се разшири литиевият капацитет на НКХК от 250 тона на 350 тона годишно чрез модернизация на съществуващите производствени мощности.

"Друг проект, много по-мащабен, е разширяването на производствените обеми на литиев метал до 1 милион тона годишно и трябва да завършим този проект през 2028 г.", каза тя.

Световен глад за литий може да настъпи през 2025 година

Световен глад за литий може да настъпи през 2025 година

През 2021 г. светът е произвел 540 000 метрични тона литий, прогнозите са търсенето да достигне над 3 милиона през 2030 г.

НКХК е специализирана в производството на ядрено гориво за атомни електроцентрали - горивни елементи и горивни касети, както и производствено оборудване и е единственият производител на метален литий в Русия.