Министерството на икономическото развитие на Руската Федерация влоши прогнозите си за растежа на икономиката през 2018 година. Брутният вътрешен продукт ще се повиши с 1,6-2% вместо предишното очакване за ръст 2,1%, инфлацията в края на годината се прогнозира на ниво 2,7-3,2%, заяви министърът Максим Орешкин на заседание на Бюджетния комитет на Държавната дума.

По неговите думи промишленото производство ще нарасне с 1,7%. Предвиденият от мартенските прогнози ръст на БВП от 2,1% още остава в целевия диапазон но в неговата горна граница. Министърът подчерта, че има съществени рискове икономическият растеж да се окаже по-нисък.

Според Орешкин, говорейки за отделните компоненти на БВП, трябва да се отбележи сериозното намаляване на прогнозата за растежа на промишлеността. Очакваните 1,7% са откровено слаб резултат, това ниво на растеж, което има Русия сега, не е достатъчно за целите, поставени от президента Путин, посочи Орешкин.

По отношение на инфлацията, министърът смята, че тя ще бъде под целевото ниво от 4 на сто.

Реалните доходи на населението през 2018 г. ще се увеличат с 3,4-3,9%, съобщи Орешкин. В това отношение има подобряване на септемврийската прогноза на икономическото министерство - от 2,3% до 3,8%. Ведомството очаква да се понижи борят на хората, живеещи под нивото на бедност от 12,3% до 11,1% в края на 2018 година.

Министерството прогнозира средногодишен курс на рублата малко на д 60 рубли за долар. Предвижданията за средногодишната цена на петрола са покачени от $61,4 до 65 - 70 долара за барел.