Ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) на Русия за първата половина на 2023 г., по предварителни данни на Министерството на икономическото развитие на страната, възлиза на 1,4% на годишна база. Това се казва в обзора за текущата ситуация в икономиката, изготвен от министерството, съобщи ТАСС.

Само за юни 2023 г. растът на БВП е 5,3% на годишна база, т.е. почти колкото се повиши през май (с 5,4%). В същото време, като се изключи сезонният фактор, ръстът е едва 0,04%, т.е. такъв на практика няма. Припомняме, че за 2022 г., по официални данни на Русия, спадът на БВП е 2,1%.

Колко всъщност ще бъде бюджетният дефицит на Русия за 2023 година

Колко всъщност ще бъде бюджетният дефицит на Русия за 2023 година

Очертава се превишение на планираните разходи

Оказва се, че повишението на БВП на Русия за първото полугодие се дължи изцяло на ръста през второто тримесечие. Нещо повече, за второто тримесечие на 2023 г. БВП на Русия е нараснал с 4,6% спрямо същия период на миналата година, докато през първото тримесечие е отчетен спад от 1,8% на годишна база. От друга страна посоченото не е изненадващо, защото спадът на БВП на Русия за миналата година започна от второто тримесечие, т.е. базата за сравнение с този период е по-ниска.

Според актуализираната прогноза за социално-икономическото развитие на Руската федерация, ръстът на БВП на Русия за тази година се очаква да бъде 1,2%, а през 2024 г. - 2%. Инфлацията в Русия за тази година се прогнозира на средно ниво от 5,3%.

В какво се състои „удивителната устойчивост на руската икономика“

В какво се състои „удивителната устойчивост на руската икономика“

Русия има "значителен ръст при производството на военна техника", пише в свой икономически обзор френско бизнес издание