Русия се готви да затвори десетки огромни заводи, за да избегне инциденти и терористични атаки по време на предстоящото Световно първенство по футбол. Държавата подготвя драконовски мерки за сигурност, част от които е затварянето на фабриките.

Спирането на производството е израз на финансовата жертва, която Русия се готви да направи, в името на първото си домакинство на най-голямото събитие във футбола. Но то може да струва скъпо на хората, тъй като хиляди работници може да останат без заплати в продължение на поне 5 седмици.

Президентски указ от май 2017 г. гласи, че специалните мерки за сигурност трябва да обхващат районите около 11-те градове, приемащи мачовете. Те трябва да отговарят на "по-високо ниво на защита от одобрените от руското правителство антитерористични изисквания", съобщава AFP.

Страхът на властите и загубите за бизнеса

Решението на Путин изглежда е породено от страх от промишлени инциденти и от заплахата заводите да бъдат нападнати или взривени. "Заплахите от инцидент и терор са тясно свързани", твърди директорът на консултантската компания FBK Grant Thornton в Москва Игор Николаев.

Отделна директива на руските власти приложи строгите изисквания за сигурност към широк набор от бизнеси - от ядрени и химически съоръжения до компании, превозващи опасни товари по суша или по море.

Строго тълкуване на директивата би могло да доведе до затварянето на единствената нефтена рафинерия в Москва и дълбоководното пристанище в Санкт Петербург, което има лиценз за доставка на радиоактивни изотопи.

Водят се трескави консултации между руската служба за сигурност ФСБ и собствениците на индустриални имоти, които се страхуват, че ще понесат сериозни финансови загуби.

Едрият бизнес лицето на Руския съюз на индустриалците и предприемачите (РСИП) предупреди властите за "изключително неприятни социални и икономически последици", ако строгите мерки се прилагат изцяло.

"РСИП получава писма от компании, изразяващи загриженост относно възможните рискове по време на изпълнението на това правителствено постановление", пише шефът на организацията Александър Шохин. Шохин поиска обяснение, което би могло да избегне "неоснователно спиране на операциите на компаниите".

Безопасност за рисковите производства

Отговорът, който получава, е кратък. "Ограниченията ще обхващат само дейностите на организации, включени в списъка на високорисковите съоръжения", пише ядреният и технологичен регулатор Ростехнадзор

Има само един проблем: такъв списък не съществува. "Руските правила за индустриална безопасност не използват термина "високорискови съоръжения". Властите вероятно ще съставят списъка в движение", смята източник от руската нефтохимическа индустрия.

Според бизнес ежедневника "Комерсант" стотици фабрики могат да бъдат затворени, някои от които са на 400 км от най-близкия стадион на Световното. Очаква се само компаниите, измислили най-добрите оправдания, да останат отворени.

Мнозина са разочаровани от решението на властите. Специалисти по сигурността предупреждават, че затварянето на химически заводи и други високорискови предприятия е опасен ход.

Това е "типична заповед от горе надолу с идеята нещата да изглеждат добре, която няма нищо общо с действителната безопасност", твърди опитният експерт по сигурността Павел Фелгенхауер. "Това е традиционно съветско представление", твърди той.

Фабрика, близо до един от градовете домакини - Саранск е предупредила ФСБ, че е по-разумно да задържи работниците си на работа, вместо да "обикалят по улиците, без да правят нищо, нещастни от изпращането им в неплатен отпуск".

Значението на лобито 

Съоръжения като атомната електроцентрала близо до Санкт Петербург и друга близо до Екатеринбург в Урал, който също ще приеме мачове от Мондиала, почти сигурно ще продължат да работят поради рисковете за безопасността при спиране.

Според експерти ще затворят най-вече тези производствени предприятия, на които им липсва достатъчно силно лоби в Москва. Натовареното дълбоководно пристанище в родния град на Путин - Санкт Петербург вероятно ще остане до голяма степен незасегнато от Световната купа.

Но компании като "Червения октомври", която произвежда 40% от руската неръждаема стомана в град Волгоград, ще спазят изискванията на руските власти.

"Ние спираме напълно за Световното първенство. Всички отиваме на мачовете", заяви пред ТАСС президентът на компанията Игор Сизов.