Руската централна банка предупреди, че цените на суровия петрол могат да паднат до 25 долара. Това е рисковият сценарий за парична политика през следващите три години, пише Oilprice.

Този сценарий, който е най-лошият случай на банката за периода 2021-2023 г., включва също така засилено геополитическо напрежение, втора вълна от коронавирусни инфекции и други икономически шокове. Проблемите с дълга и търговското напрежение също са включени.

Актуализацията от банката идва на фона на падащите цени на петрола и промяната в перспективите при търсенето. Сред последните тревожни признаци е фактът, че Саудитска Арабия заяви, че ще намали официалните си продажни цени на суров петрол в ход, който никой не е очаквал, предвид оптимистичната позиция на кралството по отношение на търсенето на петрол.

Новините за нарастващото съхранение на петрол в танкери е особено тревожна, защото това значи, че наземното пространство за съхранение е все още пълно, въпреки умереното нарастване на търсенето на гориво, след като повечето блокировки отпаднаха през май.

Путин: За Русия ще е добре цените на петрола да са по-високи от $46 за барел

Путин: За Русия ще е добре цените на петрола да са по-високи от $46 за барел

Руската икономика търпи последиците от срива в цената на петрола

Освен това вносът на китайски петрол е продължил да пада през август, след като през юли е спаднал от рекордно. По-нататъшни спадове са на възможни, отбеляза Bloomberg, тъй като държавните квоти за внос, издадени на независими рафинерии, се запълват.

Въпреки притесненията в базовия сценарий на руската централна банка се наблюдава възстановяване на цените до около 50 долара за барел до края на 2022 г. Институцията признава колебливостта на глобалното икономическо възстановяване и при този сценарий, като отбелязва, че остава съмнително дали ще се върнем към нормата от преди пандемията.

Откъде ще дойде следващият петролен бум? Забравете за Близкия Изток, САЩ и Русия

Откъде ще дойде следващият петролен бум? Забравете за Близкия Изток, САЩ и Русия

Регионът все още е сериозно подценяван, но големите играчи в сектора вече се насочват към него