За Русия би било по-добре, ако цените на петрола бяха по-високи от 46 долара за барел, заяви руският президент Владимир Путин.

В интервю за руския телевизионен канал Rossiya, Путин говори за руската икономика и влиянието на пандемията от коронавирус върху нея и върху цените на петрола. Коментирайки факта, че цените на суровия Brent са се върнали на 46 долара за барел, Путин каза, "би било по-добре, ако цената беше малко по-висока", пише Oilprice.

Петролните цени реагират изненадващо спокойно на урагана "Лаура"

Петролните цени реагират изненадващо спокойно на урагана "Лаура"

Сутринта Brent се търгува по $45,11, а WTI - по $42,98 за барел

Колкото по-висока е цената на петрола, толкова по-големи са руските бюджетни резерви, което създава допълнителна възглавница за бюджета и за финансиране разходи, включително социални помощи, каза Путин.

В началото на петролната криза Министерството на финансите на Русия заяви, че Москва  може да "живее" с петрол на стойност 25 долара за барел години.

Цената от 42,40 долара на водещия експортен клас на Русия Ural е цената, при която е балансиран бюджетът на Русия, заяви руското министерство на финансите.

В момента руската икономика търпи последиците от срива в цената на петрола, за която помогна да се създаде с временния срив в отношенията със Саудитска Арабия през март. Руската рубла се срина, а руските доходи от петрол се свиха в резултат на понижаването на цените на суровината.

 Износът на петрол от САЩ за Китай скочи със 139% през юли

Износът на петрол от САЩ за Китай скочи със 139% през юли

Така САЩ се превръща в петият по големина доставчик на петрол в Китай

Сривът на цената на петрола, заедно с глобалната рецесия, причинена от коронавируса, ще доведе до свиване на икономиката на Русия тази година с 6% или най-много от 11 години, заяви Световната банка в последния си икономически доклад за Русия от миналия месец.

Откъде ще дойде следващият петролен бум? Забравете за Близкия Изток, САЩ и Русия

Откъде ще дойде следващият петролен бум? Забравете за Близкия Изток, САЩ и Русия

Регионът все още е сериозно подценяван, но големите играчи в сектора вече се насочват към него