Броят на руснаците, които са пътували в чужбина за почивка, е намалял с близо една трета през 2015 г. Това е най-големият спад от 15 години насам.

Руските туристи са направили едва под 10 милиона пътувания до чужди държави през първите девет месеца на годината спрямо над 14,5 милиона за същия период година по-рано, сочат данните от Руския съюз на туристическата индустрия, цитирани от СNN.

Ето какви са причините:

Първо, терористичните атаки и политическото напрежение намалиха броя на държавите, в които руските туристи са добре дошли.

Второ, местата, които все още са безопасни и привлекателни, стават твърде скъпи след срива в стойността на рублата.

Вероятно е цифрите да се влошат още повече, тъй като данните за периода от януари до септември не отразяват два огромни удара, които претърпя туризмът в Русия през последния месец.

Руското външно министерство преустанови полетите до Египет и препоръча на гражданите си да стоят далеч от страната, след като терористи взривиха руски самолет малко след излитането му от курортния град Шарм ел-Шейх.

Миналата седмица пък дипломатически спор между Русия и Турция завърши с издадена от Кремъл забрана на руските туристически агенции да продават пътувания до Турция и забрана на чартърни полети до и от страната.

Това поставя две от най-популярните дестинации под запрещение за повечето руски туристи. Южната ни съседка бе най-посещаваната от руснаците в продължение на 13 години, привличайки 2,5 милиона души през първите девет месеца на годината. Около 1,5 милиона руски граждани пък са посетили Египет за същия период.

Забраната на правителството в Русия на пътуването до Турция се случи, след като миналия месец турските военновъздушни сили свалиха руски военен самолет близо до границата със Сирия.

Икономическата криза в Русия принуждава много други туристи да пътуват в родината си. Те изпитват трудности заради резкия спад на рублата и падащите разполагаеми доходи, тъй като инфлацията се покачва все повече.

Далечните дестинации бяха засегнати от най-голям спад на посещенията, като броят на пътуванията до Доминиканската република е намалял с 88 на сто, а до Тунис – с 83 процента. За Индия, Китай и Тайланд понижението е над 50 на сто.

Броят на пътуванията на руснаците в Европа се е сринал с 34%, като Гърция, Испания и Хърватия са пострадали от най-големи загуби.

Руският президент Владимир Путин призова руснаците да празнуват у дома и нареди на правителството си да намери начин за подкрепа на вътрешния туризъм.