Щатският индекс S&P 500 падна с над 13% между януари и април тази година. Това е най-лошият старт на на годината от 1939 година насам, когато дългогодишният легендарен инвеститор Уорън Бъфет е само на девет години, пише CNN. През 1939 година S&P се състои само от 90 компании.

Междувременно Dow се понижи с 9% до края на април, а технологичният Nasdaq падна с 21%.

Все пак основните щатски борсови индекси записаха повишение вчера. Dow нарасна с 84 пункта, или с 0,3%. S&P 500 нарасна с 0,6%, а Nasdaq с 1,6%

Акциите на технологични компании се сринаха - тези на Amazon, Meta, Netflix паднаха особено много. Netflix е надолу с 68%.

Инвеститорите вече са вън от пазара и сега може да се завърнат.

Но има пазарът има основания да се тревожи. Федералният резерв е на път да започне да повишава лихви по-агресивно, заради инфлацията. Притесненията около Covid и блокирането в части от Китай плашат глобалните инвеститори. Тези фактори довеждат до нарастващ страх от рецесия.

Миналата година щатският индекс S&P 500 нарасна с 10% межу началото на май и края на октомври. Според данни на LPL Financial от миналата година индексът расте средно с 5,7% между май и октомври през последното десетилетие. Единственото понижение е записано през 2015 година.