Съкращенията на пазара на труда в САЩ се увеличили четирикратно от миналата година. Секторите, които са дали най-много жертви са медиите и технологичния сектор. При медийните компании е имало рекорден брой съкращения от началото на годината, докато загубите на работни места в технологичния сектор са били най-сериозните от 2001 г. досега. Това гласи доклад на компанията за набиране на персонал Challenger, Gray & Christmas, цитиран от Fortune.

Във всяка една индустрия има увеличаване на съкращенията тази година, с изключение на образованието, промишленото производство и комуналните услуги. Технологичните компании водят със съкращенията през май с над 22 000 съкращения за месеца, което е с 2 939% повече от същия период на миналата година. Общият брой на съкращенията през май е нараснал с 20% на месечна база.

От началото на годината технологиите са съкратили 136 831 работни места в сравнение със 168 395 за цялата 2001 г. на фона на колапса на технологичната индустрия.

Компаниите са съкратили 417 500 работни места от януари, което най-високият брой за пет месеца от 2020 г. С изключение на 2020 г., досега е имало най-много съкращения от 2009 г. насам, на фона на финансовата криза.

И въпреки това нивото на безработица е само 3,4%, което е най-ниското ниво от 1969 г. насам.

Какво да очакваме на пазара на труда до 2050 година?

Какво да очакваме на пазара на труда до 2050 година?

Пандемията преосмисли организацията на трудовата ни дейност и какво да ценим като работници и работодатели

Медийният сектор преживя особено трудна година. Близо 2000 души са загубили работата си през тази година досега, което е повече от броя за цялата 2022 г.

Плановете за наемане на персонал през остатъка от годината са по-скромни, в сравнение с други години. Пазарът на труда се забавя, заради инфлацията, високите лихвени проценти и страховете от рецесия. Компаниите обявиха планове да наемат малко над 100 000 работници тази година, което е с 83% по-малко от това, което планираха през май 2022 г.

"Отворените работни места намаляват. Изглежда, че компаниите спират наемането на служители в очакване на забавяне", каза Андрю Чалънджър, старши вицепрезидент на Challenger, Gray & Christmas, в доклада.

Банковият сектор и търговията на дребно също претърпяха удар: банките обявиха съкращения на близо 37 000 работни места до май: доста над нивата по това време на миналата година. Търговията на дребно отчете второто най-голямо съкращаване в индустрията през май, "елиминирайки" над 9 000 работни места миналия месец.