Обемът на износа на стоки и услуги от сектора на информационните и комуникационните технологии (ИКТ) на Сърбия за 2023 г. ще постави нов рекорд, най-високият досега, и ще надхвърли 3,5 милиарда евро. Това казва в интервю за сръбската агенция Tanjug министърът на информацията и телекомуникациите на страната Михайло Йованович.

"Точната оценка на износа на този сектор през изминалата година предстои скоро да узнаем, но можем да кажем със сигурност, че резултатите ще бъдат фантастични. Този показател ще надхвърли 3,5 милиарда евро, тъй като за първите 10 месеца (януари-октомври) на 2023 г., износът на ИКТ сектора на Сърбия възлиза на 2,8 милиарда евро, което е с около 100 милиона евро повече от рекордното досега ниво от 2022 г.", казва Йованович, добавяйки, че през 2012 г. износът от сектора е бил едва 375 милиона евро.

Министърът освен това подчертава, че основните вносители на сръбски технологии за 2023 г. са: САЩ, Великобритания и Швейцария. "Всичко това ни дава възможност да прогнозираме, че износът на ИКТ сектора на Сърбия ще продължи да нараства и през следващите години.

Сърбия изгражда един от най-големите технологични комплекси в Европа за над €400 милиона

Сърбия изгражда един от най-големите технологични комплекси в Европа за над €400 милиона

Кампусът е за биотехнологии и ще бъде посторен в Белград

Поставената цел е тази цифра да достигне 10 милиарда евро през 2027 г. и да имаме повече от 140 хиляди служители в сектора на ИКТ", отбелязва министърът. Той уточнява, че към момента в страната официално се занимават с информационни технологии повече от 105 хиляди специалисти.

Михайло Йованович добавя, че властите на страната разчитат и на значително разпространение на технологията за безпилотни превозни средства. В тази връзка, през 2023 г. вече са издадени два пробни лиценза от 3-то ниво за използване на безпилотно превозно средство, при условията че контролерът е на мястото на водача.

Български компании участват в изграждането на жп трасе за високоскоростни влакове в Сърбия

Български компании участват в изграждането на жп трасе за високоскоростни влакове в Сърбия

Проектът е за 60 милиона евро