Въпреки че стотици хиляди федерални служители в САЩ в крайна сметка ще получат дължимото заплащане след 35-дневното затваряне на американското правителство, което приключи в петък, производството им може да бъде загубено завинаги, пише Bloomberg.

Затварянето може да е лишило икономиката от повече от 300 милиона работни часа, които биха дошли от пуснати в принудителен отпуск работници и контрагенти, по време на най-дългото блокиране на правителството в историята на страната.

Затварянето на правителството струва на САЩ 6 милиарда

Затварянето на правителството струва на САЩ 6 милиарда

с 300 000 долара повече от планираните от Тръмп разходи за стената, които предизвикаха затварянето

Изчислението се основава на добавянето на приблизително 380 000 служители и 1.2 млн. контрагенти, които биха работили, и умножаване по най-новите данни за средните седмични часове за федералните работници от Министерството на труда на САЩ.

Блокирането на работата на правителството е струвало на американската икономика поне 6 млрд. долара, според финансовата агенция Standard & Poor's. Впоследствие Тръмп възобнови работата на правителството поне до 15 февруари.

Повече от 300 млн. федерални работни часове бяха изгубени при настоящото затваряне на правителството в САЩ

Повече от 300 млн. федерални работни часове бяха изгубени при настоящото затваряне на правителството в САЩ

Изчисляването на контрагентите е дело на професора по обществени услуги в Нюйоркския университет - Пол Лайт, който оценява общия брой на работниците, които са потърпевши: от готвачите до пазачите.

По време на 16-дневното затваряне през 2013 г. около 850 000 федерални служители останаха вкъщи без заплата, докато при последното спиране цифрата беше около 380 000, според оценка на демократите от Сената в началото на януари. Други работеха без заплащане.

Изчисленията на Bloomberg се основават на 5 седмици пропусната работа и не отчитат почивките. Средната оценка за седмичните часове не представлява непременно всички работници, засегнати от затварянето.