Добрата новина за американската икономика през 2019 година е, че тя няма да влезе в рецесия през идните 12 месеца. Лошата обаче е, че според много икономисти, има серия от икономически сигнали за забавяне на растежа при това не само в САЩ, но и в глобален мащаб, пише Fortune.

Настоящата година се оказа отлична за Щатите, като брутният вътрешен продукт (БВП) записа ръст от 3,5% на годишна база през третото тримесечие и такъв от 4,2% през второто такова. Също така икономиката се справя добре през последните месеци по всички показатели, като потребление, корпоративни инвестиции и разходи на местната власт.

2019 година обаче няма да изглежда така добре, като вече редица икономисти публикуваха своите прогнози и според тях предстои забавяне на растежа. От Goldman Sachs очакват БВП да бъде около 1,8% през следващите 12 месеца, а в през последното тримесецие да се свие до 1,6%.

От Goldman посочват, че позитивният ефект от намаляването на данъците в страната вече е изчерпан, а финансовите условия се затягат.

По думите на главния икономическия съветник на президента Доналд Тръмп Лари Къдлоу по-сериозните рискове за американската икономика все още са далеч.

"Според мен, а и според мнението на администрацията, рецесията е далеч и дори не мога да я видя. Икономиката успя да се събуди и ще остане на това ниво. Попаднах на твърдения как рецесията е зад ъгъла. Пълни безсмислици", казва той.

Някои експерти обаче споделят още по-мрачни прогнози от тези на Goldman Sachs, предричайки именно рецесия още преди или след началото на 2020 година.

В проучване на Reuters, в което са включени редица икономисти, по-голямата част от тях смятат, че шансът за изпадане в рецесия остава нисък - на ниво от 35%. Въпреки това изследването сочи, че средната вероятност за влизането в такава е нараснала с 30% през последния месец.

Бивш финансов министър: Има 50% сигурност Щатите да изпаднат в рецесия до две години

Бивш финансов министър: Има 50% сигурност Щатите да изпаднат в рецесия до две години

Според Лари Съмърс забавянето на растежа е почти сигурно

През миналата седмица бившият финансов министър и преподавател в Харвард Лари Съмърс вдигна тази граница, като коментира, че рискът от влизане в рецесия до 2020 година е 50 на 50.

Все още не може да се каже със сигурност, че обратното броене е започнало. Много анализатори обаче са са на мнение, че американската икономика е изправена пред реални рискове на фона на нарастване на лихвените проценти, което оскъпява изплащането на задълженията на компаниите и семействата.

Също така налице е агресивната търговска политика на президента Доналд Тръмп, а на "Уолстрийт" допускат, че периодът на продължителни печалби е към края си.