След като програмата за защита на доходите на стойност 350 млрд. долара, приета на 3 април, беше изчерпана на пълно само десет дни по-късно, в края на миналата седмица Сенатът одобри следващата финансова инжекция, с която мярката ще бъде допълнена, предаде Zero Hedge.

Тя е на стойност почти 485 млрд. долара и вече е ясно за какво ще бъдат използвани тези средства. По-голямата част от тях или 322 млрд. долара ще се използват за увеличаване на бюджета на самата програма за защита на доходите. Тези средства се отпускат от търговските банки като кредити за малките компании, които могат да ги използват за изплащане на заплатите на служителите си и за обслужване на наемите си.

Ако средствата се утилизират от тях по предназначение, те се превръщат от кредит в грант - т.е. няма да е необходимо да бъдат връщани. Заради това много икономисти посочиха, че тя създава морален риск бизнесите да злоупотребяват с мярката и все пак в бъдеще, ако икономическата ситуация не се подобри, просто да фалират. Така те ще са използвали средствата и няма да имат допълнителен дълг и все пак при банкрута си ще освободят служителите си.

Малките бизнеси съдят банките в САЩ заради държавните кредити

Малките бизнеси съдят банките в САЩ заради държавните кредити

Парите на програмата за защита на доходите вече се изчерпаха

Програмата доведе и до скандали, тъй като стана ясно, че институции, които не се квалифицират като "малък или среден бизнес", са се възползвали от средствата. Някои от тях вече посочиха, че ще върнат получените заеми.

Същевременно малки компании заведоха дела срещу банките за дискриминация, тъй като, според тях, финансовите институции са отпускали приоритетно големи заеми, за които получават по-високи комисионни, вместо да обслужват потребителите си по датата на заявка за кредит, както беше обещано то администрацията.

Освен тези 322 млрд. долара, 75 млрд. долара ще бъдат насочени към болниците, 60 млрд. долара ще отидат за програмата за отпускане на заеми за пострадалите при трудови злополуки, а други 25 млрд. долара - за увеличаване на броя на направените тестове за коронавирус.

От Goldman Sachs обаче изчисляват, че минималната сума, необходимата за покриване на всички разходи по програмата за защита на доходите, трябва да бъде 650 млрд. долара само през следващите няколко седмици. Банката препоръчва програмата да бъде на обща стойност от 750 млрд. долара, което означава, че вероятно ще бъде отпуснат трети транш на стойност почти 200 млрд. долара, посочват от Zero Hedge.