САЩ обвини китайската държава, че не е изпълнила ангажиментите си към Световната търговска организация (СТО) и че Пекин многократно проучва нови начини за прилагане на агресивни търговски практики, съобщават световните агенции.

Според търговския представител на САЩ Катрин Тай, Китай отказва да изпълнява ангажиментите си по търговските споразумения, което според нея е сериозно нарушение, водещо до вреди на цялата световна търговия.

"Търговските политики на Китай причиняват сериозна вреда на работниците и на фирмите по целия свят", подчертава Тай.

Голямата опасност за световната икономика от omicron идва от Китай

Голямата опасност за световната икономика от omicron идва от Китай

САЩ и Европа започнаха да премахват мерките, но във втората най-голяма икономика това няма да се случи

Нов американски доклад споменава субсидиите на Пекин за индустриите, ограниченията върху възможностите на чуждестранните компании да развиват бизнес в страната и липсата на защита на правата на интелектуалната собственост.

"Приемането от страна на Китай на ръководен от държавата непазарен подход към икономиката и търговията се е увеличил, а не е намалял с течение на времето. Същевременно "меркантилизмът", който Пекин демонстрира е нанесъл вреда и е поставил в неравностойно положение американски компании и работници", пише в доклада.

Търговското напрежение между двете най-големи икономики в света започна още при бившия американски президент Доналд Тръмп. Тогава повече от половината от китайските стоки, внесени от САЩ, станаха обект на по-високи мита.

Въпреки напрежението и драстичните мерки обаче, търговията между САЩ и Китай нарасна до $657,4 милиарда през 2021 година.

За да намалят напрежението, Вашингтон и Пекин постигнаха т. нар. "търговско споразумение от първа фаза" през януари 2020 година. Съгласно условията на сделката Китай се съгласи да увеличи покупките на американски продукти.

Въпреки това САЩ обвиниха Китай, че купува едва 57% от американските стоки, които се е ангажирал да закупи.

Търговската война между Китай и САЩ е на път да ескалира, заради ограничения в износа на азиатската страна

Търговската война между Китай и САЩ е на път да ескалира, заради ограничения в износа на азиатската страна

Търговското напрежение между двете най-големи икономики в света започна през 2018 г.