Икономическите щети, нанесени пряко от варианта омикрон в по-заможните държави, в които населението е до голяма степен ваксинирано, засега изглеждат умерени и краткотрайни. Индиректният удар, който може да се окаже значим, може да дойде от Китай — ако втората най-голяма икономика продължи да разчита на строги мерки, пише The Wall Street Journal.

Омикрон доведе до значителен ръст на броя заразени и създаде нови пречки за бизнеса. Но вече е и ясно, че новият вариант причинява по-леки симптоми при ваксинираните, което накара редица европейски държави да започнат да премахват мерките. В САЩ пък броя на заетите расте. Така макар допитванията сред бизнеса и други данни да индикират по-умерен икономически растеж в Европа и САЩ в началото на 2022 г., икономистите очакват омикрон да причини по-малко щети отколкото предходните варианти на вируса.

Премахването на ограниченията в Европа и САЩ дава и знак, че правителствата са готови да живеят с вируса. Но това не е възможност в държавите, в които малък дял от населението е имунизирано с ваксини, които защитват и срещу омикрон — какъвто не е случаят в Поднебесната империя.

Междувременно Китай продължава да гони своята стратегия zero-Covid, която изисква строги мерки при откриването на местно огнище. Втората най-голяма икономика е водещият доставчик на компоненти, които другите производители използват, за да произвеждат стоките, които домакинствата купуват. Ако отново трябва да затвори значителна част от икономиката си, това ще се усети в цял свят, като ще намали растежа на икономиките и ще подсили инфлацията.

Икономистите на Международния валутен фонд изчислява, че проблемите във веригите за доставки са премахнали между 0,5 и 1 пр. п. от икономическия растеж на света през 2021 г., като в същото време са повишили инфлацията.

Вече има знаци, че проблемите намаляват. Но продължителна серия локдауни в Китай може да обърне процеса.

Ако Пекин реши да зареже стратегията zero-Covid, то се очаква значителен ръст на смъртността. Около 86 процента от населението на страната е ваксинирано, но най-често използваните ваксини са Sinopharm и Sinovac, които използват деактивиран вирус. Смята се, че те са по-малко ефективни срещу омикрон.

Колко голяма е заплахата, е трудно да се каже заради несигурността около вируса. Два фактора могат да облекчат ситуацията: премахването на мерките в САЩ и Европа ще намали потреблението на стоки и ще го прехвърли към услуги, което ще облекчи натиска върху доставните вериги.

Вторият се крие в очакваните опити на китайските власти да балансират по-гъвкаво между желанието за "смачкване" на Covid-19 и облекчаване на затрудненията на производителите.